Het coronavirus speelt nog steeds een grote rol in onze vakanties naar het buitenland. Waar je normaal voorpret had tijdens het boeken, zit je nu vol vragen en onzekerheden. Welk reisadvies geldt er? Moet ik een PCR-test kunnen overleggen? Wat als ik ziek word, worden deze kosten gedekt?
Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is een goede voorbereiding belangrijk. Wij helpen je hier graag bij! De belangrijkste zaken rondom corona en je zorgverzekering tijdens vakantie hebben wij op een rij gezet voor je.
Dit regel je vóór je vertrek
Jouw voorbereiding begint al ruim voordat je je koffers gaat inpakken. Controleer voor vertrek of je een European Health Insurance Card (EHIC) of een ander verzekeringsbewijs nodig hebt. Dit verschilt namelijk per land. Bekijk hier of het land van jouw bestemming de EHIC accepteert. Ga je naar een ander land? Dan check je bij je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij of je een verklaring nodig hebt voor je zorgkosten.
- Binnen Europa of Australië
Ga je op vakantie binnen Europa of in Australië? Met de EHIC (European Health Insurance Card) toon je daar eenvoudig aan dat je verzekerd bent bij Aevitae. Met de EHIC hoef je kosten voor spoedeisende zorg meestal niet voor te schieten. Declareert de zorgverlener de kosten voor spoedeisende zorg rechtstreeks via de EHIC? Dan verrekenen wij deze ook niet met je eigen risico.
Kijk op de achterkant van je zorgpas tot wanneer je EHIC geldig is. Is de geldigheid verlopen? Vraag dan hier een nieuwe pas aan via Mijn Aevitae. Doe dit ruim op tijd. Je ontvangt deze binnen 10 werkdagen. - Preventieve coronatest
Veel landen vragen bij binnenkomst de uitslag van een recente PCR-test of sneltest. Deze kosten van een (preventieve) test voor het coronavirus komen niet voor vergoeding in aanmerking vanuit je zorgverzekering. Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van je reisbudget.
Tijdens je vakantie
Yes, het is gelukt! Je bent gezond gearriveerd op je reisbestemming. En nu? We hopen dat het niet nodig zal zijn, maar maak je toch onverwacht zorgkosten? Dan geldt deze vergoeding.
- Spoedzorg in het buitenland
Heb je onverwacht toch spoedzorg nodig in het buitenland? Vervelend! Jouw basisverzekering vergoedt deze kosten, maar wel tot maximaal het Nederlands tarief. Het eigen risico is van toepassing op zorg uit de basisverzekering, wanneer de EHIC niet gebruikt kan worden.
In een aantal landen is de zorg aanzienlijk duurder dan in Nederland. Ga je naar bijvoorbeeld Canada, de VS, Zwitserland of Japan? Dan kunnen de kosten hoger uitvallen. Heb jij een aanvullende verzekering of een reisverzekering met medische dekking? Check dan je polisvoorwaarden of hier aanvullende dekking voor buitenland zorg in zit en of deze ook geldt bij een negatief reisadvies! - Nota in het buitenland
Krijg je in het buitenland een nota mee? Bijvoorbeeld bij een apotheek of huisarts? Dan is het belangrijk om te weten waar deze nota aan moet voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen:-
- De nota dient volledig in het Frans, Duits, Engels of Nederlands te zijn opgesteld
- De nota dient gespecificeerd te zijn met naam en adres van de zorgverlener, je naam en geboortedatum, de behandeldatum, soort behandeling en het bedrag
-
- Opname ziekenhuis
Eventuele ziekenhuisopnames dienen altijd gemeld te worden bij de Alarmcentrale van je verzekeraar en kun je vinden op de achterkant van je zorgpas. - Repatriëring
De kosten voor medisch noodzakelijke repatriëring naar een instelling in Nederland zijn eventueel opgenomen in een aanvullende- of reisverzekering. Wij vergoeden alleen de kosten na goedkeuring door de Alarmcentrale.
Bij thuiskomst
Hopelijk kom je heerlijk uitgerust en kerngezond weer terug van je vakantie. Ben je benieuwd welke quarantaine regels er gelden bij thuiskomst? Download dan hier de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.