Vragen en antwoorden over Corona.

Nu het coronavirus voor aardig wat opschudding zorgt, roept het ook veel verzekeringsvragen op. Ik heb op deze pagina geprobeerd een aantal veel voorkomende vragen te beantwoorden. Uiteraard is deze lijst niet compleet. Neem daarom gerust contact op om even te overleggen als je met een vraag blijft zitten.

Je hebt het virus. Kunnen andere mensen je aansprakelijk stellen als zij door jou besmet raken? Waarschijnlijk niet. Om iemand daarvoor aansprakelijk te stellen, moet de tegenpartij kunnen aantonen dat je een onrechtmatige daad hebt gepleegd,die jou kan worden toegerekend en dat daardoor de schade is veroorzaakt. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.

Je hebt het virus opgelopen op het vliegveld of in het hotel. Kun je het hotel of vliegveld aansprakelijk stellen? Om iemand daarvoor aansprakelijk te stellen, moet je kunnen aantonen dat er een onrechtmatige daad is gepleegd, die hem haar kan worden toegerekend en dat daardoor de schade is veroorzaakt. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.

Je hebt het virus opgelopen en kunt daardoor niet meer op reis. Kun je een beroep doen op de annuleringsverzekering? Dat zou kunnen. Het verschilt per reisverzekering. Bekijk hiervoor de voorwaarden van de verzekeraar.

Je hebt het virus opgelopen en bent daardoor in quarantaine geplaatst. Daardoor kun je niet meer op reis. Kun je een beroep doen op de annuleringsverzekering? Ja, dat kan omdat je ziek bent. Je moet wel een doktersverklaring kunnen overhandigen.

Stel dat er iemand overlijdt aan het coronavirus. Hoe zit het dan met levensverzekeringen, uitvaartverzekeringen en nabestaandenpensioen? Het feit dat iemand overleden is door het coronavirus zorgt er niet voor dat er niet uitgekeerd wordt. Eventuele uitsluitingen in polisvoorwaarden met betrekking tot verblijven in gebieden waar een negatief reisadvies geldt zijn niet bedoeld voor een situatie zoals deze nu met het virus aan de hand is. Wij verwachten dan ook dat verzekeraars gewoon zullen uitkeren.

Corona en de verzuimverzekering

In hoeverre is er bij de verzuimverzekering dekking van ziekte als gevolg van het coronavirus en/of het thuis moeten blijven van personeel, bijvoorbeeld als voorzorgsmaatregel? In de voorwaarden is niets specifiek geregeld over (corona)virussen of welk virus dan ook. Voorwaarde voor het recht op uitkering is: “door de ziekte en of het gebrek is men niet in staat is de bedongen arbeid te verrichten”. Te weinig opdrachten hebben is dus geen reden. Daarvoor zijn de maatregelen van de overheid.

Vragen? Bel mij gerust. Tijdens kantooruren ben ik bereikbaar op 06-21454826 of stuur uw vraag naar info@hetvarvik.nl.